نمونه کارآفرینی اجتماعی موفق، داستان جنگ گرامين بانک با فقر

 

 

   
   

www.fekreno.org

   

 

 

   

 

   

 

 

   


محمد يونس، اقتصاددان و متفکر بنگلادشی، يکی از پيشروان مبارزه با فقر در سطح بين المللی محسوب می شود. کوشش‌های موثر اين اقتصاددان در مبارزه با فقر، باعث شد که در سال ۲۰۰۶ جايزه صلح نوبل به او تعلق گيرد.

محمد يونس با تأسيس يک بنياد خيريه غيردولتی به نام «گرامين بانک» توانست جهش بزرگی در فقرزدايی در بنگلادش ايجاد کند. «گرامين» در زبان بنگلادشی به معنای کشاورز است و يونس اين عنوان را از آن جهت برگزيد که گروه‌های هدف او در اعطای وام‌های خرد و تقريباً بدون بهره، عمدتاً در روستاها و حاشيه‌های شهرها زندگی می‌کنند.

 فعاليت گرامين بانک، بر خلاف باور رايج در سيستم های بانکداری موجود، بر مبنای اعطای وام و نيز ساير خدمات بانکی بدون وثيقه به فقرا قرار دارد. به اين ترتيب گرامين بانک که اولين بانک تخصصی ويژه فقرا محسوب می‌شود، توانسته است بيش از پنج ميليون فقير بنگلادشی را تحت پوشش بگيرد که بالغ بر ۹۰ درصد آنان را زنان سرپرست خانوار تشکيل می‌دهند.


محمد يونس، روز 28 ژوئن 1940، در دهکده باثوآ، واقع در منطقه بريتيش راج (بنگلادش مدرن) و در خانواده‌ای مسلمان به دنيا آمد. وی تحصيلات دانشگاهی خود را در سال 1957، در گروه اقتصاد دانشگاه داکا شروع کرد و پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد، در سال 1961 به عنوان مدرس در اقتصاد در کالج چيتا کونگ مشغول به فعاليت شد که طی آن دوران يک کارخانه بسته‌بندی راه‌اندازی کرد که سوددهی مناسبی هم داشت.

در سال 1965 با دريافت بورسيه تحصيلی کامل، برای ادامه تحصيل به آمريکا رفت و 5 سال بعد، موفق به اخذ مدرک دکترا از دانشگاه وندربيلت شد. يونس در زمان جنگ آزادی‌خواهانه بنگلادش در سال 1971، کميته شهروندی موثری را بنيان‌گذاری کرد.

شايد بتوان نقطه عطف زندگی محمد يونس را بعد از بازگشت به بنگلادش، دانست. او از آمريکا به بنگلادش آمد و با مشاهده قحطی حاصل از جنگ، خود را درگير فعاليت‌های کاهش فقر کرد و به عنوان پروژه‌ای تحقيقاتی، يک برنامه اقتصادی روستايی را طراحی کرد.


در سال 1975 طرحی تحت عنوان «مزرعه سه شراکتی عصر جديد» ارائه داد که دولت نيز اين طرح را اقتباس و اجرايی کرد. در سال 1983، اين پروژه آزمايشی به عنوان يک بانک، برای فقرای بنگلادش شروع به کارکرد که به نام بانک گرامين (بانک روستايی) تغيير کرد.

 

منبع :http://www.social-ent.ir/find.php?item=1.81.26.fa  

 

 
 

 

 

 
  محل اطلاع رسانی  خبرها ،کتاب های  منتشر  شده  ، دوره ها و کارگاههای  آموزشی  خلاقیت  و سازمان

 

 

 

 

   
       

  

در صورتی که علاقمند هستید خبرهای  آموزشی از طریق پیامک برای شما ارسال شود

شماره تلفن همراه خود را در خبرنامه پیامکی ثبت فرمایید

 

 

 

 

  بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

 

All Rights Reserved

.