لوح فشرده  مجموعه  مقالات  سایت فکرنو  هدیه ای مناسب از طرف شما  برای مدیران اساتید دانشگاه ، کارشناسان ، دانشجویان ،  معلمان،  دانش آموزان  ، کارمندان ، خانم های خانه دار  و بسیاری دیگر از علاقمندان                                                           برای خرید لوح فشرده سایت فکرنو  به بخش فروش نرم افزار مراجعه فرمایید.                                          با تشکر   گروه علمی سایت فکرنو   

   


 

عمر مفید دانشهای کاربردی در سازمانها کمتر از 2 سال است


 

   
   

www.Fekreno.org

 

 

 

 

 


 مدیریت دانش، طیف وسیعی از فعالیتهاست که برای مدیریت، مبادله، خلق یا ارتقای سرمایه های فکری در سطح کلان به کار می‌رود. مدیریت دانش، طراحی هوشمندانه فرایندها، ...ابزار، ساختار و غیره با قصد افزایش، نوسازی، اشتراک یا بهبود استفاده از دانش است که در هر کدام از سه عنصر، سرمایه فکری یعنی ساختاری، انسانی و اجتماعی نمایان می‌شود.

مدیریت دانش، فرایندی است که به سازمانها کمک می‌کند تا اطلاعات و مهارتهای مهم را که به عنوان حافظه سازمانی محسوب می‌شود و به طور معمول به صورت سازماندهی نشده وجود دارند، شناسایی، انتخاب، سازماندهی و منتشر کنند.


ضرورت به کارگیری این دانش در سیستم های مدیریتی و تاثیرات وجود چنین تفکری موضوع گفت و گوی ما با دکتر عباس افرازه، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مؤلف اثر «مدیریت دانش، مفاهیم، مدل‌ها، اندازه‌گیری، و پیاده‌سازی» است.


آقای دکتر «مدیریت دانش» به چه معناست؟


- بشر از هنگامی که خود را شناخته همواره با دانش سروکار داشته و کوشیده است، مجهولات خویش را بداند و با کمک دانسته‌های خود آنها را حل کند. در مدیریت دانش که از سال 1995 مطرح شد، چند نکته قابل طرح است ؛ نخست اینکه در سیر مدیریت در سازمانها آنچه اهمیت یافته وجود مدیر در بخشهای مختلف مدیریتی است ؛ همچون مدیر منابع انسانی، مدیر مالی، فروش و بنابر این می‌توان قرار گرفتن مفهوم مدیریت در کنار دانش به صورت فعلی را «مدیریت بخشی» نامید . این مدیریت تلاش می‌کند، اهداف سازمان را به اهداف موضوع مدیریت دانش ترجمه کند.


این مفهوم چطور شکل گرفت ؟

- طرح این مسأله از صنعت به دانشگاه وارد شده است. ما با مسایل مختلفی مواجه شده‌ایم که یکی از آنها جامعه مبتنی بر دانش است.در این معنا دانش به عنوان یک منبع مطرح شده ؛ یعنی همانگونه که در مقطعی در اقتصاد منابع کار، زمین و سرمایه اهمیت داشته، امروز منبع دانش به عنوان منبع مهم و حیاتی به این عوامل افزوده شده است.

 اگر بخواهیم این منابع را در خصوص خدمات بررسی کنیم، میزان ارزش افزوده ای که از آنها به دست می‌آورد، نوع آن جوامع را تعیین می‌کند. مثلاً پیش از این توجه جوامع مبتنی بر کشاورزی روی عوامل زمین و کار متمرکز بود. جوامع صنعتی نیز روی کار و سرمایه تأکید می‌کردند. امروز جوامع دانشی نیز ارزش افزوده خود را از دانش به دست می‌آورد، یعنی اگر هزینه های موجود و ارزش افزوده در جامعه ای بیش از سایرعوامل باشد، می‌توان مدعی بود که نهاد و یا جامعه مورد نظر دانش محور است.


برخی از سازمانها استراتژی حرکت خود را بر این اساس تنظیم کرده اند که اصلاً دانش بفروشند و الزاماً آن را تولید نکنند. مثلاً یک خودرو ساز به جای تولید خودرو تنها موتور اتومبیل را طراحی می‌کند، به این معنا دانش به عنوان یک منبع و مزیت رقابتی مطرح است که درگذر از عصر صنعت به دانش نسبت به سایر عوامل حرف اول را می‌زند.


این منبع در مقایسه با سایر عواملی که به آن اشاره کردید، چه امتیاز و یا امتیازهایی دارد ؟

- تفاوت عمده این منبع به سایر منابع این است که هر چه ما از این منبع بیشتر استفاده می‌کنیم، خلق دانش جدید را باعث می‌شویم ؛ یعنی علاوه بر اینکه این منبع به پایان نمی‌رسد با به کارگیری دانش فعلی به دانش جدیدی دست پیدا می‌کنیم؛ از منظر دیگر مفهوم عصرانفجاردانش و اطلاعات به معنای خلق دانش جدید است .


در هر چهار- پنج سال دانش بشر دو برابر می‌شود، ضمن آنکه عمر مفید دانشهای کاربردی در سازمانها کمتر از 2 سال است، حتی در برخی از رشته ها مثل رایانه زیر یک سال است. ملاحظه می‌کنید که از یکسو دانش به صورت انفجارگونه تولید می‌شود و از سوی دیگر دانش گذشته کهنه می‌شود . در این میان خلق دانشهای جدید مبنایی برای تعیین سرعت تغییر نیز محسوب می‌شود، بنابر این باید با این سرعت همگام بود تا حداقل در همین محلی که قرار داریم بمانیم یا برای پیشگام بودن باید سرعت خود را از این سرعت بیشتر کرده و دقیقاً از عمر مفید دانش استفاده کنیم.


با این وجود می‌توانیم مدیریت دانش را نوعی فناوری بدانیم؟

- نه، اینگونه نیست. دانش به معنای خود مولد فناوری است . از دیگر منظر می‌توان ارکان مدیریت دانش را انسان، سازمان و یا فرآیندها و فناوری دانست .


برای تحقق مدیریت دانش در سیستمهای مدیریتی وجود چه زیر ساختارهایی لازم است ؟

- در مباحث مدیریتی نمی‌توان برای تمامی مسایل نسخه پیچید. بر مبنای اقتضا، شرایط سازمانی و شرایط محیطی از ترکیبی استفاده می‌کنند که در صورت مؤثر بودن می‌توان از آن نتیجه گرفت یا در شرایط خاص دیگر از آن نتیجه نگرفت.

برای برخی دیگر از موضوعات مشترک است، یعنی اگر نگاهی به سازمانهای مختلف بیندازید، ملاحظه خواهید کرد ارکان انسان، ساختار و یا فرایند و فناوری در تمامی سازمانها وجود دارد، اما ممکن است از یک دیدگاه به یکی از عناصر بیش از دیگر عناصر توجه شود .
در عین حال تجربه نشان می‌دهد، نهادهایی که به هر یک از عناصر به صورت متوازن اهمیت داده اند، نتایج مثبتی را به دست آورده اند . باید با توجه به شرایط هر سازمان و با بررسی وضع موجود در هر یک از «مراحل بلوغ» علتها را پیدا کرد و راهکارهای مستمر را برای بهبود وضع موجود به کار بست تا از یک مرحله ابتدایی به مرحله پیشرفته تر پیش برویم.


پیاده شدن چنین مدیریتی در جامعه چه نتایجی به دنبال دارد ؟

- ما چه بخواهیم و چه نخواهیم این اتفاق رخ داده و یا در حال رخ دادن است و بسیاری از سازمانها از سالها قبل اهداف خود را روی این مسأله متمرکز کرده اند . آنهایی که دانش را وسیله ای برای کسب ثروت قرار نداده اند، در توسعه فرهنگی خود نیز در بازار کار دچار مشکل می‌شوند و نمی‌توانند از منابع خود به درستی استفاده کنند.

با دانش هم می‌توان رشد و تعالی انسانها را باعث شد و همچنین بهره وری لازم را در کار به دست آورد، چون انسانهایی که توسعه یافته و تکامل یافته اند، انسانهای بهره ورتری هستند. وقتی دانش انجام کارها را بدانیم اشتباه‌های کمتری را مرتکب و موفق می‌شویم.

****

 

منبع : گفت و گو "  عمر مفید دانشهای کاربردی در سازمانها کمتر از 2 سال است   " -مریم طهماسب پور- برگرفته از http://www.qudsonline.ir

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

در صورتی که علاقمند هستید خبرهای  آموزشی از طریق پیامک برای شما ارسال شود

شماره تلفن همراه خود را در خبرنامه پیامکی ثبت فرمایید

 

 

 

 

 

 





 

 

               
  برای اطلاع از به روز شدن سايت  فکرنو  ، ابتدا نام و سپس  پست الکترونيکی  خود را وارد نماييد.      

 

 

 

 

         جستجو در سايت فکر نو

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه اصلی  

 

 

 

 

سایت فکرنو-سایت خلاقیت ،نوآوری و کارآفرینی

wwww.fekreno.org